Έρευνα της ActionAid Hellas για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση των Μαθητών/τριών με Αναπηρία στη χώρα μας.

Είμαι στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσω, ότι χθες δημοσιοποιήθηκε η έρευνα, που ανέλαβα πριν περίπου ένα έτος για λογαριασμό της ActionAid Hellas και η οποία εξετάζει την εφαρμοστικότητα των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των Μαθητών/τριών με Αναπηρία, όπως αυτά προκύπτουν από τα διεθνή κείμενα, που δεσμεύουν την χώρα μας.

 

Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη έρευνα ελληνικής ΜΚΟ, η οποία εστιάζει αποκλειστικά στο σχετικό δικαιωματικό κεκτημένο υπέρ των Ανθρώπων με Αναπηρία με μία προσέγγιση ολιστική, που εκτείνεται από την πρόσβαση στην δικαιοσύνη για εκπαιδευτικά θέματα ως την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε όλες της τις εκφάνσεις και την κοινωνικοποίηση των Μαθητών/τριών με Αναπηρία στο εκπαιδευτικό περιβάλλον.

 

Θα ήθελα και από αυτήν την θέση, να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τις κυρίες Δήμητρα Ντιρογιάννη – Συντονίστρια Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, Χρυσούλα Σταματούκου – Υπεύθυνη Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης, Βίκυ Μουτσάκη – Επικεφαλής Τοπικών Προγραμμάτων και Νάταλι Βαλάκη – Διευθύντρια Προγραμμάτων της ActionAid Hellas για την άριστη συνεργασία καθ’ όλη την διάρκεια εκπόνησης της έρευνας. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται επίσης στην κα Θεοδώρα Τσαποίτη – Διερμηνέα Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας για την διερμηνεία και την προσαρμογή των ερωτηματολογίων της έρευνας, στην κυρία Μαρίζα Κούκου – Φιλόλογο Ελληνικής Γλώσσας για την επιμέλεια του κειμένου της έκθεσης και στην κυρία Μαρία Τζιώτη, ΜΔΕ Πνευατικής Ιδιοκτησίας, για την νομική συμβουλευτική σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Επίσης ευχαριστίες εκφράζονται στην κα Ειρήνη Καλλέργη – Γενική Γραμματέα της Εθνικής Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα Ατόμων Αυτιστικού Φάσματος για την πολύτιμη βοήθεια της στην αποστολή των ερωτηματολογίων καθώς και στην κα Ιωάννα Βονικάκη – Ψυχολόγο, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης «Αμυμώνη» για την άτυπη συνέντευξη, που μου παραχώρησε και την αποστολή του σχετικού πληροφοριακού υλικού. Κυρίως όμως βαθύτατες ευχαριστίες εκφράζονται προς όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες στην έρευνα για τον χρόνο, που αφιέρωσαν στην συμπλήρωση ενός ομολογουμένως εκτενούς ερωτηματολογίου.

 

 

Εύχομαι οι προτάσεις και τα αιτήματα, που προέκυψαν από αυτήν την έρευνα, να εισακουστούν από τους/τις αρμόδιους Υπουργούς και λοιπούς/ες εμπλεκόμενους/ες, με την προσδοκία να πάμε, σε αυτήν την τόσο δύσκολη εποχή για την Εκπαίδευση των Παιδιών με Αναπηρία, έστω ένα βήμα παρακάτω!

Την έκθεση της έρευνας την βρίσκετε εδώ!

 

Την περίληψη των αιτημάτων της έρευνας την βρίσκετε εδώ!

 

 

 

Γενικότερα στοιχεία για την εκστρατεία διαβάζετε εδώ!

 

Σχολιάστε

Filed under Έρευνες, Εκθέσεις, Μετααναγνώσεις

Σχολιάστε