Δελτίο Τύπου: Παρουσίαση των Σταθμών Εργασίας για Άτομα με Αναπηρία στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

 

Παράλληλη Δράση: «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ»

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, ώρες 12.00-4.00 μ.μ., το Ίδρυμα Ευγενίδου οργανώνει στο Ισόγειο της Βιβλιοθήκης μια παρουσίαση των Σταθμών Εργασίας για ΑμεΑ. Για τη γνωριμία του κοινού με τις υπηρεσίες που προσφέρονται, αλλά και για την κατανόηση και εξοικείωση με την κατάσταση υπό την οποία διαβιούν τα Άτομα με Αναπηρία, θα λειτουργήσει μία πρωτότυπη Βιβλιοθήκη.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα για ίση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στους χώρους πολιτισμού για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στόχος μας είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου να αποτελέσει Πρότυπο Προσβασιμότητας για επισκέπτες/τριες με αναπηρία, ως προς το δομημένο Περιβάλλον, την Ενημέρωση, την Εκπαίδευση και την Επικοινωνία, τα Αγαθά και τις Υπηρεσίες.

Σταθμός Εργασίας για Άτομα με Αναπηρία Ι.Ε.


ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για ΑμεΑ

Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής το Ίδρυμα Ευγενίδου προμηθεύθηκε σειρά προϊόντων προσβασιμότητας για τον εξοπλισμό της Βιβλιοθήκης και, ειδικότερα, προχώρησε στην εγκατάσταση δύο Σταθμών Εργασίας στον χώρο της.

Οι σταθμοί αυτοί επιτρέπουν σε άτομα με περιορισμό όρασης ή άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, με τη βοήθεια εξειδικευμένης τεχνολογίας, να χρησιμοποιούν Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις συλλογές της Βιβλιοθήκης και στο Διαδίκτυο. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης έχει παρακολουθήσει σεμινάριο για τη χρήση αυτών των σταθμών σε συνεργασία με τον Καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Κουρουπέτρογλου.

Οι Σταθμοί Εργασίας για ΑμεΑ στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου έχουν ως στόχο:

  • Την πρόσβαση στο υλικό της βιβλιοθήκης, κυρίως καταλόγους, βιβλία και περιοδικά και
  • την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία που υποστηρίζονται είναι: άτομα με περιορισμό

όρασης, άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, κυρίως στα άνω άκρα ή τετραπληγία, καθώς και άτομα με εντυποαναπηρία (π.χ. δυσλεξία).

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου μαζί με τα συνήθη βιβλία που δανείζεστε από τη Βιβλιοθήκη μας, θα μπορείτε να δανειστείτε και τα «ανθρώπινα βιβλία».

Ο κατάλογος της «Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης» αποτελείται από ανθρώπους με αναπηρία που επιτελούν τη λειτουργία ενός βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της «ανάγνωσης» οι αναγνώστες θα μπορούν να θέσουν ερωτήματα, ώστε να αποκομίσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την αναπηρία.

Σκοπός της ανάγνωσης αυτών των βιβλίων είναι η συζήτηση να έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη κατανόηση της αναπηρίας και, μέσω της γνώσης, την άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων που πιθανόν έχουν εδραιωθεί.

Εσείς, ως αναγνώστες, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φροντίσετε να τα μεταχειριστείτε με προσοχή και να τα ξεφυλλίσετε προσεκτικά, ώστε και οι ίδιοι να πάρετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για το τι σημαίνει αναπηρία και πώς ζει ένας άνθρωπος με Αναπηρία, τι δικαιώματα έχει, τι παροχές απολαμβάνει κ.ο.κ., αλλά και τα βιβλία μας να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σαν να ήταν καινούργια: ατσαλάκωτα, χωρίς σημάδια και… σκισμένες σελίδες, άθικτα.

Η ανάγνωση διαρκεί 30 λεπτά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε, όπως πάντα, στα τηλέφωνα της βιβλιοθήκης μας: 210 9469631 και 632 (Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-20:00, Σάββατο 08:30-15:30).

Πηγή Πληροφοριών: http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2975&cnode=180

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εκδηλώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s