«Διαχείριση της Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού»

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη Σχολική Διαμεσολάβηση, το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συνδιοργάνωσαν, την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, Ημερίδα με θέμα τη Διαμεσολάβηση ως μέσο για την καταπολέμηση του φαινομένου της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία.

Στόχος της Ημερίδας υπήρξε η ενημέρωση των υπευθύνων Αγωγής Υγείας, των Διευθυντών/ριών  και Συμβούλων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των Διευθυντών/ριών  Γυμνασίων και Λυκείων, των Εκπαιδευτικών, των φοιτητών/ριών, των μαθητών/ριών, αλλά και των γονέων, για το φαινόμενο της βίας στα σχολεία.

Το πρόγραμμα για τη Σχολική Διαμεσολάβηση, το οποίο ξεκίνησε με τη συγκεκριμένη Ημερίδα, αφορά στην πραγματοποίηση σειράς σεμιναρίων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα αναλάβουν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα στα σχολεία, με σκοπό την εκπαίδευση των ίδιων των μαθητών/ριών.

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εφαρμογή της Διαμεσολάβησης Συνομηλίκων στη μαθητική κοινότητα, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση και επίλυση των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα.

Ο ρόλος του/της  μαθητή/ριας-διαμεσολαβητή είναι να συντονίζει μια δομημένη διαδικασία επίλυσης της σύγκρουσης μεταξύ μαθητών/ριών, η οποία βασίζεται στον διάλογο των δύο πλευρών.

Η επιλογή των μαθητών/ριών-διαμεσολαβητών (2 μαθητές από κάθε τμήμα, σε όλες τις τάξεις) γίνεται, αφού εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετέχουν, και με βάση συστάσεις των συμμαθητών/ριών  τους.

Η εκπαίδευση των μαθητών/ριών  περιέχει μεταξύ άλλων: τεχνικές επικοινωνίας, δεξιότητες διαλόγου, καθώς και παιχνίδια ρόλων, όπου οι μαθητές/ριες δραματοποιούν περιστατικά συγκρούσεων αλλάζοντας ρόλους.

Οι μαθητές/ριες μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο να ακούν τον/την  συνομιλητή/ρια τους, να κατανοούν την οπτική του και να είναι ευέλικτοι σε πολλές εναλλακτικές προτάσεις για την επίλυση των συγκρούσεων.

Ομιλητές/ριες:

Λεωνίδας Ευγενίδης

Γιάννης Πανούσης – Καθηγητής Εγκληματολογίας, Τμήμα ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Θράκης.

Βάσω Αρτινοπούλου – Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, π. Αντιπρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου

Παναγιώτα Δημητροπούλου – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολική Ψυχολόγος, Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Παναγιώτης Δέγλερης – Δικηγόρος – Σύμβουλος Δ.Σ.Π.

Προκόπης Δούκας – Δημοσιογράφος

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εκδηλώσεις, Με την δύναμη της εικόνας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s