Σκέψεις Επίκαιρες…

Σκέψεις επίκαιρες…

Το 1996, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένου Εθνών εξέδωσε το θεμελιώδους σημασίας γενικό σχόλιο για το άρθρο 25 του Διεθνούς συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, με το οποίο κατοχυρώνεται το Δικαίωμα Συμμετοχής στην Πολιτική Ζωή κάθε Πολίτη/ισας. Ερμηνεύοντας το εν λόγω άρθρο, η Επιτροπή αναγνώρισε, ότι οι περιορισμοί στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι επιτρεπτοί. Ωστόσο, οι όροι άσκησης των δικαιωμάτων αυτών «πρέπει να βασίζονται σε αντικειμενικά και λογικά κριτήρια». Κατά την θέση του συγκεκριμένου οργάνου του Ο.Η.Ε., π.χ. το μεγαλύτερο ηλικιακό όριο για την εκλογή σε συγκεκριμένο αξίωμα θα μπορούσε να θεωρηθεί θεμιτός περιορισμός. Ωστόσο, «δεν επιτρέπονται διακρίσεις μεταξύ των πολιτών κατά την άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσιακής κατάστασης, τόπου γέννησης ή άλλης κατάστασης», σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 του Συμφώνου.

Η Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων  θεωρεί «παράλογο να περιορίζεται το δικαίωμα ψήφου για λόγους σωματικής αναπηρίας ή να επιβάλλονται απαιτήσεις εγγραματοσύνης, συγκεκριμένου μορφωτικού επιπέδου ή συγκεκριμένης περιουσιακής κατάστασης». Παρά ταύτα, στο ίδιο Γενικό Σχόλιο της η Επιτροπή σημείωνε προ δεκαεξαετίας ότι, η Νοητική Αναπηρία  («νοητική ανικανότητα») θα μπορούσε να συνιστά λόγο άρνησης της αναγνώρισης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι του ατόμου.

Σήμερα εν έτη 2012 σαφώς και διεθνώς έχουν διατυπωθεί σοβαρότατες αντιρρήσεις και ως προς τον ερμηνευτικό περιορισμό της Επιτροπής, που βασίζεται στην ζώσα κατάσταση της Νοητικής Αναπηρίας, αντιρρήσεις οι οποίες εκκινούν από το κοινωνικό κριτήριο μεταχείρισης, κατανόησης και αποδοχής της λειτουργικότητας.

Το 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει την κοινή γνώμη προς αυτήν την κατεύθυνση στην καμπάνια του «Disability Votes Count » ενόψει και των Ευρωεκλογών υπενθύμιζε το αυτονόητο:

«Η Ισότιμη Πρόσβαση στις Εκλογές είναι Βασικό Δικαίωμα»!!!

Αναφορές:

Γενικό Σχόλιο Νο 25 Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε. για το άρθρο 25 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα της 12 Ιουλίου 1996 «The Right to Participate in Public Affairs, Voting Rights and the Right of Equal Access to Public Service”.

 

Προγενέστερη ανάρτηση μας: «Αντιστρέφοντας Ερωτήματα: Το Δικαίωμα στην Πολιτική Συμμετοχή των Ανθρώπων με Προβλήματα Ψυχικής Υγείας και των Ανθρώπων με Νοητική Αναπηρία.»

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Με την δύναμη της εικόνας, Μετααναγνώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s