«Η Φάκα»

Η βούληση μας, να προτείνουμε το Ντοκιμαντέρ της Μαρίνας Δανέζη «Η Φάκα» θα μπορούσε εκτός των άλλων να καθρεφτιστεί μέσα από δύο λόγους:

Ο πρώτος εντοπίζεται στο ομολογουμένως ευρηματικό ίντρο του με την αναδρομή στην φυλετικό-κοινωνική προσέγγιση με όρους ιστορικών συμφραζόμενων, δεισιδαιμονιών, «ιεροποίησης» ή θεοκρατικής συναντίληψης της Αναπηρίας, ως μέρους της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

Ο δεύτερος, περισσότερο βιωματικός, βρίσκει τη συστοιχία του στη ρήση του Πρωταγωνιστή: «Μπορεί να έχω μια αναπηρία την Α αλλά μπορεί και ένας άνθρωπος να συντονίζεται μαζί μου…. Δηλαδή να πει κάποια πράγματα…»… κάτι που με μία πιο κοινωνιολογικά ιδωμένη οπτική θα εκφράζαμε ως ανάστροφη όψη της περιθωριοποίησης ή του αποκλεισμού…

Το Φιλμ «Η Φάκα» φιλοξενείται στην Ιστοσελίδα «doctv” και μπορείτε να το παρακολουθήσετε από εδώ.

«Ο Διονύσης είναι 34 χρόνων και ζει με τη μητέρα του. Είναι τετραπληγικός και έχει ελαφρά νοητική καθυστέρηση. Αγαπά τις κυριακάτικες βόλτες, το τραγούδι, να μιλά στο τηλέφωνο και να πίνει κρυφά κόκα κόλα! Το μέλλον του είναι αβέβαιο. Όπως λέει κι ο ίδιος: «Είναι πάρα πολύ δύσκολα στη σημερινή κοινωνία που ζούμε. Καλά, οι γονείς μας θα φύγουνε, αλλά εμείς, τα παιδιά, τι έχουμε να δούμε;».

«Η Φάκα» έχει πάρει μέρος σε μεγάλο αριθμό φεστιβάλ τόσο στο εξωτερικό (Αγγλία, Πολωνία, Βέλγιο κ.α.) όσο και στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δράμας, Emotion Pictures-Μουσείο Μπενάκη, Χαλκίδας, Generation Show For Art κ.α.).»

Αναφορές:

http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG1872

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Με την δύναμη της εικόνας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s