«Μη φοβάσαι μίλα!»

Στην πρόσφατη ανάρτηση μας με τίτλο: «Δίνοντας τον λόγο στα παιδιά», στην οποία και αναδημοσιεύσαμε Έρευνα Πεδίου του Συνηγόρου του Παιδιού σε Μαθητές/ριες ανά τη χώρα με θέμα την καταγραφή των απόψεων τους γύρω από το Διαδίκτυο και τις θεματικές ενδιαφέροντος τους κατά την ενασχόληση τους με αυτό, είχαμε σταθεί στην υπόμνηση της αναγκαιότητας να αφουγκραστούμε την φωνή των παιδιών… με γνώμονα το γεγονονος, ότι μάλλον μας υποδεικνύει να εστιάσουμε το βλέμμα μας στο σωστό σημείο… χωρίς ενδοιασμούς…

Οι αυτοί συνειρμοί οδηγούν και τις σκέψεις μας για την ταινία «Μη φοβάσαι μίλα!», η οποία απέσπασε για το 2011 το βραβείο του Συνηγόρου του Παιδιού, ως προβάλλουσα με τρόπο αξιοπρόσεχτό τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η ταινία γυρίστηκε από τα παιδιά της έκτης τάξης της χρονιάς 2010-11 του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Αθήνας (σχολικό συγκρότημα της Γκράβας) που τώρα φοιτούν στο Γυμνάσιο και είναι αποτέλεσμα τρίμηνων εργαστηρίων. Ήταν όλα εκεί… εκτός από δυο, των οποίων οι φόβοι επαληθεύτηκαν: υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους.

Τα παιδιά εκφράζουν τους φόβους και τις αγωνίες τους που συνδέονται με το άγχος της μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο αλλά και το άγχος της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών και οικογενειακών προβλημάτων που τα ίδια βιώνουν. Επίσης μίλησαν στην ταινία, για τους τρόπους αντιμετώπισης των φόβων και των δυσκολιών τους.

Παρά τις αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες, εντυπωσιακή ήταν η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών.

Αναφορές:

11η Κάμερα Ζιζάνιο – Κάμερα Ζιζάνιο 2011.

Διάκριση σε ταινία για τα Δικαιώματα του Παιδιού – Συμμετοχή Συνηγόρου του Πολίτη στην κριτική επιτροπή του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος της Camera Zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

http://www.youtube.com/watch?v=sg1K3o5Uyk4

http://www.athens5.gr/blog/local-news/item/207-do-not-be-afraid-it-speaks.html

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Με την δύναμη της εικόνας, Μετααναγνώσεις

2 responses to “«Μη φοβάσαι μίλα!»

  1. Παράθεμα: «Μη φοβάσαι μίλα!» « Nipio.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s