3 Δεκεμβρίου 2011 όχι δεν γιορτάζουμε…!!!

Η 3η του Δεκέμβρη, αφιερωμένη στους/στις Ανθρώπους με Αναπηρία, είναι Ημέρα απολογισμού…

Ενδεικτικά λοιπόν υπενθυμίζουμε:

Την πρώτη Ευρωκαταδίκη της χώρας μας από το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που εδρεύει στο Στρασβούργο για μη τήρηση των αυστηρά προβλεπόμενων εκ του νόμου προϋποθέσεων / προθεσμιών κατά την επιβολή του μέτρου του αναγκαστικού εγκλεισμού σε Ψυχιατρική Κλινική (Υπόθεση Βενιός κατά Ελλάδος Ιούλιος 2011).

Την επιβολή ακούσιων νοσηλίων σε ποσοστό στατιστικά προσεγγιζόμενο σε 55 με 65% στην Ελλάδα σε αντίθεση με τα λοιπά Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα οποία εγγίζει το 7 με 8%.

Τις θλιβερές συνθήκες φιλοξενίας, που επικρατούν στα αναχρονιστικά Ιδρύματα της χώρας μας, που παραπέμπουν σε εποχές «Μεσαίωνα…». Πίσω από σιωπές και ερμητικά κλειστές πόρτες.

Το δημοσιοποιούμενο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για την σύνολη διαβίωση των φιλοξενούμενων στο ΚΕΠΕΠ Λεχαινών (Απρίλιος 2011). Από τον Απρίλη, που εκπονήθηκε το πόρισμα ως σήμερα πόσα βήματα έχουν γίνει αλήθεια από πλευράς ελέγχου, λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών…;; Και πόσα θα πρέπει να γίνουν εν γένει για την άμβλυνση του φαινομένου της Ιδρυματοποίησης στης πάσης φύσεως «κλειστές δομές» τέτοιου μη αποδεχτού πανευρωπαϊκά προτύπου μεταχείρισης των διαβιούμενων σε αυτές…;;;

Την επί τριάμισι χρόνια εκκρεμή προκήρυξη του Ν. 2643/1998 του έτους 2008, περί αναγκαστικής τοποθέτησης προσώπων όλων των ρητά προβλεπόμενων προστατευόμενων κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των Πολιτών/ισών με Αναπηρία σε ολόκληρη την επικράτεια.

Την αθρόα περικοπή ύψους 50% στα καταβαλλόμενα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασαλίσεων ποσά στα Ορθωτικά, Ορθοπεδικά είδη και τεχνητά βοηθήματα, με το μέλλον να παραμένει αβέβαιο για τους/τις Δικαιούμενους/ες με Αναπηρία…

Την βάναυση αφαίρεση των στοιχειωδών παροχών φαρμακευτικής περίθαλψης για τους/τις Θαλασσαιμικούς/ες.

Την κατ’ ουσίαν κατάργηση των Προγραμμάτων Διερμηνείας από τους/τις Χρήστες/ριες της Κοινότητας των Κωφών.

Ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός… η δε καταγραφή εκ μέρους μας σκοπεί στο να καταδείξει, ότι στην Κοινωνία μας υφίσταται και μία «πραγματικότητα ανθρώπινων εμπειριών», στην οποία οφείλουμε να στρέψουμε το βλέμμα.

Όχι σήμερα δεν γιορτάζουμε…

Είμαστε εδώ για να θυμόμαστε το Δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και στην αποδοχή με όρους ισότητας και μη διάκρισης των Ανθρώπων με Αναπηρία…

Όλες τις ημέρες του χρόνου…!!!

Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε… κυρίως όμως για να κατανοήσουμε και να σεβαστούμε τον/την Συνάνθρωπο…

«Βιώνουμε και επιβιώνουμε σε σκληρές εποχές… πιο σκληρές όμως οι αντιφάσεις τους.»

Αναφορές:

«Ψυχιατρικό Κίνημα στην Ελλάδα – Ηχηρές σιωπές ουσιώδους ενστάλαξης»

«Ν. 2643/1998: Μια αναμενόμενη εξέλιξη εν μέσω Θέρους.»

«Ιδρυματοποίηση και Κακοποίηση Παιδιών με Αναπηρίες σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας της χώρας μας: Εικόνες ενός τέρατος, που δεν λαβώνεται…»

«Σκληρές εποχές… πιο σκληρές όμως οι αντιφάσεις τους….»

«Μας έχουν προγράψει» δηλώνουν οι Έλληνες θαλασσαιμικοί.» άρθρου δημοσιευμένο στην ηλεκτρονική στήλη «Επί ίσοις όροις» την 8η Νοεμβρίου 2011 του Αντώνη Σκορδίλη.

«Ο παρατεταμένος εμπαιγμός του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους με αναπηρία»<a href=»http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=319079″> άρθρο δημοσιευμένο στην ηλεκτρονική στήλη «Επί ίσοις όροις» την 19η Οκτωβρίου 2011 του Αντώνης Σκορδίλη.

«Οι κωφοί μένουν χωρίς διερμηνέα.» Άρθρο δημοσιευμένο στην Έντυπη Έκδοση της Ελευθεροτυπίας την 16η Σεπτεμβρίου 2011.

Advertisements

5 Σχόλια

Filed under Μετααναγνώσεις

5 responses to “3 Δεκεμβρίου 2011 όχι δεν γιορτάζουμε…!!!

  1. Gkisgkini

    ΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΓΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 2643/98 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ …ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ….
    ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΠΑΙΔΙΑ …ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΝΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΙ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣΤΕ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΑΓΑΠΗ» ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ. ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΛΛΑΔΑ Σ’ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ ΑΣ ΜΕ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.Σ’ΑΓΑΠΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΠΟΥΛΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΤΟΜΑΡΙΑ…Σ’ΑΓΑΠΩ ΒΑΘΙΑ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΥΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΣΤΙΣ ΦΛΕΒΕΣ ΜΟΥ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΑΝ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ.ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ!ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ , ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟΙ…ΓΙΑΥΤΟ ΜΩΡΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ!

  2. Εξαιρετικό άρθρο. Τόσο ενημερωτικό όσο και βαθιά ανθρώπινο και ενημερωμένο, όπως πάντα. Συμφωνώ κι εγώ, πως πρώτοι εμείς θέλουμε να είμαστε οι τελευταίοι που θα ζήσουμε μια ζωή με την αναπηρία μας. Αλλά διεκδικούμε και απαιτούμε, δεν επαιτούμε όλα όσα θα μπορούσαν να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη, αν όχι υποφερτή, στα πλαίσια ενός ανάλγητου κράτους.

  3. Σας ευχαριστώ θερμά για τα σχόλια σας!

  4. Παράθεμα: Οι Χειραφετημένοι/ες Άνθρωποι είναι αυτοί/ες, που στο τέλος νικούν. | Ανθρωποκεντρικά | το ιστολόγιο της Πελαγίας Παπανικολάου

  5. Παράθεμα: Οι Χειραφετημένοι/ες Άνθρωποι είναι αυτοί/ες, που στο τέλος νικούν. | Ανθρωποκεντρικά | το ιστολόγιο της Πελαγίας Παπανικολάου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s