Ταξιδεύοντας με την δύναμη του σώματος και των χεριών.

Φωτογραφία  από Παράσταση του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος

«Είναι η λέξη κλειδί

Λέξη που προσδιορίζει μία από τις βασικότερες ανάγκες μας

Είναι η επικοινωνία

Όχημα της ο λόγος οι ήχοι και τα γράμματα οι φθόγγοι  και τα γραπτά σημεία…

Είναι  όμως και τα νεύματα οι εκφράσεις και οι κινήσεις

Είναι μια αναπαράσταση μια στάση και ένας μορφασμός

Είναι Η γλώσσα του σώματος

Προκύπτει από την ίδια ανάγκη να γίνουμε αντιληπτοί ή να αντιληφθούμε τους άλλους να εκφράσουμε  σκέψεις και συναισθήματα

Χειραψίες χαιρετισμοί, χειρονομίες ή χειρισμοί, χειραγωγούν την εκφορά σημασίας, προσδίδουν έμφαση προσθέτουν αίσθηση ή μας βγάζουν κάποτε από την άσχημη θέση.

Με την γλώσσα αυτή των νοημάτων και των κινήσεων  επικοινωνούμε και εκφραζόμαστε ενώ ο προφορικός λόγος απουσιάζει

Γινόμαστε πομποί και δέκτες της πληροφορίας δημιουργούμε σημαίνον και σημαινόμενο.

Είναι όπως τις στιγμές που δραπετεύουμε από την Βαβέλ της Πολυγλωσσίας και ανατρέχουμε σε εκείνη την διάσταση του ονειρικού χρόνου που η τέχνη του χορού και της παντομίμας καθρεπτίζει την εσωτερική μας ζωή.

Σήμερα εστιάζοντας στις τεχνικές νοημάτων οι σύγχρονες νοηματικές γλώσσες κινούνται σε ένα ευρύ πεδίο και εξερευνούν το σώμα μιας κατ’ εξοχήν σιωπηρής μορφής επικοινωνίας.»

Σκιαγράφηση μιας επικοινωνιακής ανασύνθεσης στις παρυφές του  συγκερασμού όλων των αισθήσεων . –  λεκτική πραγμάτωση της εννοιολόγησης των Νοημάτων μέσα από αμοιβαίες ανατροφοδοτήσεις αλληλόδρασης, όπως και να έχει οι λιγοστές αυτές γραμμές αποδίδουν το βαθύτερο πλαίσιο αυθυπαρξίας της Νοηματικής Γλώσσας ως παραμέτρου ζωτικότητας, ως δικαιωματικής συνιστώσας και ως αντικατόπτρισμα αυτοπροσδιοριστικών κυμάτων εμφάνειας των Κωφών Συνανθρώπων μας. Τις συναντήσαμε στο βίντεο / αφιέρωμα στην οικία θεματική της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

Το εν λόγω αφιέρωμα εκκινεί από μηδενική βάση γνώσης του/της εκάστοτε θεατή/ριας ξεδιπλώνοντας ξεκάθαρα σχηματικά και συλλογιστικά βήμα προς βήμα τους άξονες, όρισης, χρησιμότητας, λειτουργικότητας, βασικών χαρακτηριστικών, εξελιξιμότητας, συντακτικής διάρθρωσης και κατανόησης της Φυσικής Γλώσσας των Κωφών, της γλώσσας των Νευμάτων και του σώματος, καταλήγοντας στην αναοριοθέτηση της τέχνης έξω από φραγμούς, και στερεότυπα προφορικότητας.

Σε παράλληλες διαδρομές αναδιατύπωσης και επαναφοράς του πάγιου φιλοσοφικού και ιστορικού ερωτήματος αναφορικά με την γέννηση της Γλώσσας και την αξιοποίηση της ως διαύλου επικοινωνίας από την ανθρώπινη ποικιλότητα, πληθαίνουν ολοένα οι σύγχρονες φωνές υποστηρικτών/ριών της άποψης, ότι η Νοηματική Γλώσσα προϋπήρξε της προφορικής ως απαύγασμα μιας ενστικτώδους οργανικής κινησιολογίας των Ανθρώπων στις πρωτόγονες βιοτικές Κοινότητες.

Πριν από 11 χρόνια η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα αναγνωρίστηκε και νομοθετικά στην χώρα μας ως η Γλώσσα των Κωφών Μαθητών/ριών στον προγενέστερο Νόμο 2817/2000 περί Ειδικής Αγωγής των Μαθητών/ριών με Αναπηρία.

Ως σήμερα και πάντα σε εσωτερικό επίπεδο η Ε.Ν.Γ. εξακολουθεί να αντικρίζεται σε αυτήν την εκπαιδευτική διάσταση και όχι ολιστικά ως δικαίωμα, που αφορά και απευθύνεται σε όλους/ες τους Πολίτες/ισες με Κώφωση, εκπληρώνοντας απτά και με όρους ισοτιμίας την κοινωνική τους ένταξη.

Αντιθέτως σε επίπεδο Ευρωπαϊκό υιοθετήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2010 από τους/τις Εκπροσώπους των Εθνικών Ομοσπονδιών Κωφών των Κρατών Μελών της Ε.Ε. και των συνεργαζόμενων Μελών Ισλανδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας με ομόφωνη απόφαση τους η Διακήρυξη των Βρυξελλών σχετικά με τις Νοηματικές Γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο ένα δρόμο χάραξης μιας ευρύτερης πολιτικής συμπερίληψης των Νοηματικών Γλωσσών στο όλο πλέγμα κατοχύρωσης των επί μέρους Γλωσσικών, Πολιτιστικών, Ανθρώπινων και Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Με την προσδοκία, ότι οι Διεθνείς προτροπές και εξελίξεις θα υπερκεράσουν σε επίπεδο νομοθετικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς συντονισμού, αποδοχής και κατοχύρωσης των θεμελιωδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των οριζουσών ως Μειονοτικών Ομάδων στην Ελληνική έννομη τάξη, στρέφουμε το βλέμμα στην υπερκείμενη διάσταση της αναγκαιότητας σεβασμού κάθε υπαρκτής και συναντώμενης πολυχρωμίας και ποικιλομορφίας, ανθρώπινης και αναδυόμενης μέσα από την ανθρωπινότητα.

Αναφορές:

Ευχαριστώ θερμά την κυρία Ευανθία Πλαχούρα Κωφή Ηθοποιό και Μέλος του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος για την επισήμανση του βίντεο / αφιερώματος της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης.

Το βίντεο / αφιέρωμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης μπορείτε να το δείτε επισκεπτόμενοι/ες το: http://www.edutv.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=350

Την Διακήρυξη των Βρυξελών της 19 Νοεμβρίου του 2010 σχετικά με τις Νοηματικές Γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ελληνικά μπορείτε να την διαβάσετε στο: http://www.omke.gr/index.php?act=viewProd&productId=188

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Με την δύναμη της εικόνας, Μετααναγνώσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s