Δέκα χρόνια μετά την εγκατάλειψη του Προτύπου των Ειδικών Αναγκών Μεταχείρισης των Ανθρώπων με Αναπηρία.

WHO Disability  phhoto Η εγκατάλειψη του Μοντέλου Μεταχείρισης των «ειδικών αναγκών» συνιστά μία πραγματικότητα οικουμενικού εναγκαλισμού, η οποία τοποθετείται χρονικά στο 2001, όπου και συντελέστηκε η οριστική απόσχιση από τον ξεκάθαρα ως τότε ιατρικό ορισμό των Ανθρώπων, που εμφανίζουν κάποια Αναπηρία.

Οποιαδήποτε αναγωγή ή εκφορά τοποθετήσεων ιατρό-κεντρικού προσανατολισμού, χωρίς την συμπερίληψη της κοινωνικής διάστασης επιρροής και συνδιαμόρφωσης συνιστά εκούσια ή ακούσια αναπαραγωγή στερεοτύπων.

Το ερώτημα επομένως, που τίθεται πιο επίκαιρο παρά ποτέ δεν σχετίζεται με το «Γιατί δεν χρησιμοποιείται πλέων ο όρος «Άτομα με Ειδικές Ανάγκες» αλλά πόσα βήματα έχουν γίνει ανά την υφήλιο γύρω από την κατίσχυση της σύγχρονης πολυσχιδούς οπτικής της εν λόγω Διακριτής Ομάδας;

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά την ομόφωνη αποδοχή του σύγχρονου μικτού ορισμού της Ομάδας Κοινωνικού Αποκλεισμού των Ανθρώπων με Αναπηρία από τη Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization) και την μέσω αυτού ριζική αναπροσαρμογή του οικείου Προτύπου Κατανόησης και Μεταχείρισης τους προς την κατεύθυνση της αλληλεπίδρασης των πάσης φύσεως περιβαλλοντικών παραγόντων και εμποδίων, ο κορυφαίος αυτός Διεθνής Οργανισμός επανέρχεται με μία σύνολη, σφαιρική και αναλυτική αναφορά παγκόσμιας εμβέλειας επί του ζητήματος.

Σύμφωνα με την Π.Ο.Υ. υπολογίζεται, ότι περίπου το 15% του Παγκόσμιου Πληθυσμού, βιώνει την ζώσα κατάσταση κάποιας μορφής Αναπηρίας, το δε 2 με 4% αυτού αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες λειτουργικότητας και αλληλόδρασης.

Η σφαιρική αυτή αριθμητική γενίκευση σε στατιστικό επίπεδο προσεγγίζεται σε υψηλοτέρα ποσοστά από ό,τι η προγενέστερη της δεκαετίας του 70 εκτίμηση του 10%. Αυτό οφείλεται στην γήρανση του πληθυσμού, στην ταχεία αύξηση των παρατηρούμενων χρόνιων ασθενειών καθώς και στην βελτίωση των μεθόδων μέτρησης της Αναπηρίας.

Μέσα από την πρώτη αυτή Παγκόσμια Αναφορά αξιολογούνται οι αποδείξεις για την κατάσταση των Ανθρώπων με Αναπηρία ανά τον κόσμο.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε κεφάλαια γενικού ενδιαφέροντος: για την κατανόηση και την μέτρηση της Αναπηρίας, αλλά και εξειδικευμένου: για την υγεία, την αποκατάσταση, την βοήθεια και την υποστήριξη, τα ευνοϊκά (Προσβάσιμα) περιβάλλοντα, την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Κάθε επιμέρους κεφάλαιο περιλαμβάνει μια συζήτηση / υπόθεση εργασίας για τα συναντώμενα από τους/τις  Πολίτες/ισες με Αναπηρία εμπόδια, ταυτόχρονα όμως παρατίθεται και η μελέτη περιπτώσεων επιτυχούς από τα Κράτη Μέλη διευθέτησης και άρσης τους, μέσω της προώθησης εκ μέρους τους καλών πρακτικών, οι οποίες σημειώνεται μπορούν να αποτελέσουν μια βάση ανταλλαγής πολιτικής εμπειρίας και παρέμβασης.

Στο τέλος κάθε κεφαλαίο η Έκθεση προσφέρει 9 συγκεκριμένες συστάσεις, επί τη βάση των εφαρμοστέων πολιτικών και πρακτικών, οι οποίες αν υιοθετηθούν, μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στις ζωές των Ανθρώπων με Αναπηρία.

Την πρόσφατη αναφορά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Αναπηρία μπορείτε να αναζητήσετε στο: http://www.who.int/disabilities/world_report/2011/report/en/index.html

Πέρα από την ποικιλία Γλωσσών διαθεσιμότητας του κειμένου της Αναφοράς, το τελευταίο παρέχεται τόσο σε μορφή Προσβάσιμου pdf, όσο και σε μορφή Daisy, ήτοι Προτύπου Αναγνωσιμότητας και Προσαρμογής
Περιεχομένου για τους/τις Ενδιαφερόμενους/ες με Προβλήματα Όρασης. Εντυπωσιακό….!!

Υπογράμμιση δική μας: Οι σχετικές με τον ορισμό της Αναπηρίας παραδοχές δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται ως προς την σημαντικότητα τους…. Κάθε άλλο… σύντομα για λόγους επικαιρότητας θεσμικής κατίσχυσης της πολυσυζητημένης Κάρτας Αναπηρίας θα τεθούν στην πρώτη γραμμή των διαβουλεύσεων και στην χώρα μας…

Τα ομολογουμένως εξαιρετικά νωχελικά αντανακλαστικά της έννομης μας τάξης όσων αφορά την απορρόφηση σύγχρονων εννοιών αναδόμησης και κατευθυντήριων γραμμών πολιτικού σχεδιασμού ας ελπίσουμε, ότι δεν θα εισφέρουν κανονιστικά και επιχειρησιακά οπισθοδρομήσεις…. Αυτήν την φορά τουλάχιστον….

World report on disability

About 15% of the world’s population lives with some form of disability, of whom 2-4% experience significant difficulties in functioning. The global disability prevalence is higher than previous WHO estimates, which date from the 1970s and suggested a figure of around 10%. This global estimate for disability is on the rise due to population ageing and the rapid spread of chronic diseases, as well as improvements in the methodologies used to measure disability.
The first ever WHO/World Bank World report on disability reviews evidence about the situation of people with disabilities around the world. Following chapters on understanding disability and measuring disability, the report contains topic-specific chapters on health; rehabilitation; assistance and support; enabling environments; education; and employment. Within each chapter, there is a discussion of the barriers confronted, and case studies showing how countries have succeeded in addressing these by promoting good practice. In its final chapter, the report offers nine concrete recommendations for policy and practice which if put in place could lead to real improvements in the lives of people with disability.

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Εκθέσεις

One response to “Δέκα χρόνια μετά την εγκατάλειψη του Προτύπου των Ειδικών Αναγκών Μεταχείρισης των Ανθρώπων με Αναπηρία.

  1. Παράθεμα: “Ορίζοντας την έννοια της Αναπηρίας – Δυστυχώς δεν μιλήσαμε ακόμη… για τον/την Άνθρωπο…” | Ανθρωποκεντρικά | το ιστολόγιο της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s