“….Ρε σύ, κουφός, στραβός ή μαλάκας είσαι; Σου είπα, δεν γράφω ένα δίκαιο κείμενο…”- Μια διαφορετική οπτική στο άρθρο του Οδυσσέα Ιωάννου.

Η εικόνα ενός ανοιχτού βιβλίου.

Κύριε Ιωάννου,

Σας τιμά το ενυπόγραφο το κειμένου σας…

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την βαθύτατη δυσαρέσκεια μου για την εκφορά εκ μέρους σας του αυτούσια παρατιθέμενου σε εισαγωγικά χορίου του άρθρου σας με τίτλο «Σιγά, μην ξυπνήσουν οι Γερμανοί!», όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο Protagon gr:  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=7087 και θα το πράξω χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

Ανέμενα από εσάς ως επί δέκα χρόνια ταπεινή ακροάτρια σας να μην αναπαράξετε μέσα από τις λέξεις σας τα βαριά στιγματιστικά στερεότυπα περί «ανικανότητας» ή «μειωμένης αντίληψης» ή «μειονεξίας» των Ανθρώπων με Αναπηρία, που δυστυχώς τροφοδοτούν τον καθημερινό συμβατικό λόγο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αποενοχοποιώντας κάθε είδους περιθωριοποίηση της συγκεκριμένης Ομάδας ισχυρότατου Κοινωνικού Αποκλεισμού.

Όσο άνισος και αν είναι εκ προοιμίου ένας αγώνας αντιστάσεων μέσω του γραπτού λόγου απέναντι σε ένα λαό, που συνθλίβει (εδώ του Γερμανικού) οφείλει να δίνεται διαπνεόμενος από τον σεβασμό τυχόν θιγόμενων Πολιτών/ισών, προερχόμενων από μειονοτικές πληθυσμιακές εκπροσωπήσεις.

Ως Πολίτες/ισες με Αναπηρία δικαιούμαστε να ελπίζουμε, ότι θα ζυμώσουμε και θα ζυμωθούμε μέσα  σε μια Κοινωνία Ανθρώπων, που θα εκτιμά και θα συνυπολογίζει… τι άλλο… τον/την Συνάνθρωπο…. Μια Κοινωνία, που θα προχωρά πέρα από τις διαχωριστικές γραμμές., ως ελάχιστο απόσταγμα παρακαταθήκης εκπαίδευσης στην αμοιβαία κατανόηση και στην αποδοχή επί ίσοις όροις, προς τις επόμενες γενιές.

Εσείς ως πνευματικός άνθρωπος μπορείτε μέσα από τα έργα και τον λόγο σας να θέσετε ένα μικρό λιθαράκι στις αξιώσεις μας δικαιωματικών καταβολών να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πολίτες/ισες, που συμπροσδιορίζουν και συνθέτουν την ανθρώπινη ποικιλομορφία, αποτελώντας ταυτόχρονα ζωτικό μέρος της και όχι ως κάτι «κατώτερο» από αυτό που η ίδια η ταυτότητα μας εγγενώς και αυτόθρωα τάσσει…

Εστιάζοντας πιο μακριά από όλα όσα κυρίαρχα διεκδικούν το βλέμμα μας…

Έχουμε ως Άνθρωποι την αθώα υποχρέωση να δούμε… κι όχι απλώς να κοιτάξουμε επιφανειακά, το πραγματικό και όχι αυτό που κοινωνικά κατασκευάζεται απερίσκεπτα ως σαθρή δικαιολόγηση των αρνητικών μας αναπαραστάσεων για όλα όσα εκφεύγουν από μια αυστηρά οριοθετημένη κανονικότητα.

Η πιο «αιματηρή» μάχη είναι αυτή της υπερνίκησης των στερεοτύπων μας κυρίως σε ότι αφορά την ανεύρεση και την συναίσθηση της αναγκαιότητας της εξουδετέρωσης τους σε όλα τα επίπεδα….

Με εκτίμηση!

Πελαγία Ι. Παπανικολάου

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under Μετααναγνώσεις

3 responses to ““….Ρε σύ, κουφός, στραβός ή μαλάκας είσαι; Σου είπα, δεν γράφω ένα δίκαιο κείμενο…”- Μια διαφορετική οπτική στο άρθρο του Οδυσσέα Ιωάννου.

 1. j

  από όλο τον προβληματισμό του άρθρου αυτό κατάλαβες αγαπητή Πελαγία;
  Η σημειολογική μεταφορική αναφορά της τυφλότητας ή της κωφότητας κάποιου, δεν συνεπάγεται απαραίτητα αρνητική προδιάθεση έναντι στα Άτομα με Αναπηρία.
  Αν είναι έτσι , να διαγράψουμε και το χωρίο της Βίβλου στο οποίο ο Χριστός ονομάζει «μωρούς και τυφλούς» τους Φαρισαίους… [Μτθ. κγ΄ 17].
  Ή μήπως ήταν κι ο Χριστός προκατειλημμένος απέναντι στα ΑμεΑ;;;
  μη βλέπουμε παντού εχθρούς…
  Δεν περιστρέφεται όλο το σύμπαν γύρω απ’ τα ΑμεΑ….

  • me

   Αγαπητ@ j

   Έχει, προφανώς, περάσει πολύς καιρός απ’ αυτό σας το μήνυμα, θα ήθελα όμως να ρωτήσω αν εσείς τυγχάνετε «κουφός» ή «στραβός» (ή αμφότερες καταστάσεις).

   Αποδεδειγμένα το σύμπαν δεν περιστρέφεται γύρω από τα ΑμεΑ αλλά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί είναι απαραίτητο από τη δικιά σας μεριά να υπεραμύνεστε της -κατάφωρα- προσβλητικής χρήσης των εν λόγω λέξεων, ενώ ταυτόχρονα «την λέτε» στο θιγόμενο άτομο που τολμά να δηλώσει ότι «ναι, θίγομαι» και μάλιστα εμμέσως να μειώνετε την αντιληπτική/κριτική ικανότητα λέγοντας: «από όλο τον προβληματισμό του άρθρου αυτό κατάλαβες;».

   Ελπίζω, με τη δικιά σας σειρά να καταλαβαίνετε, και χωρίς να έχω πρόθεση να θίξω την αντιληπτική σας ικανότητα, πως η κοινωνία μας απέχει έτη φωτός από τις επιθυμητές-προσδοκώμενες (και πολλές φορές στοιχειώδεις συνθήκες) που θα μπορέσουν να καταστήσουν την χρήση της (ελάχιστης) πολιτικής ορθότητας … άχρηστη.

 2. @Me: Σας ευχαριστώ θερμά για το σχόλιο, κυρίως όμως για την προσέγγιση σας, αναφορικά με το ζήτημα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s